Showing 39 Result(s)
Blog, My Stories

Jadikan Ejekan Pembuka Jalan Untuk Berjaya

Sejak kecil, bila kita dah biasa ditanam dengan macam-macam kepercayaan, sampai besar, kita susah nak terima benda baru untuk menafikan kepercayaan lama. Otak dah tanam kepercayaan tu. Dah sebati dengan jiwa orang kata. Ada benda baru datang, walaupun benar, kita susah nak terima dan percaya. Contoh, orang zaman dulu, percaya bumi ni rata. Bila datang …

Beauty Tips, Blog

SETITIK ESSENTIAL OIL (EO) = 75 CAWAN TEH

Sila guna atau consult orang lain dengan berhati-hati. Essential oil (EO) atau minyak pati, sebenarnya sangat kuat. MESTI berhati-hati supaya tak terlebih dos. Kenapa pulak terlebih dos, sedangkan kita guna atau minum setitik dua saja EO. Okay, okay, tahu tak, setitik EO sebenarnya adalah sama dengan 75 cawan teh minyak pati herba yang anda sedang …

Blog, My Stories

Jangan Malu Berkulit Gelap, Anda Sebenarnya Sangat Cantik!

Siapa kulit dia gelap atau coklat-coklat manis? Janganlah malu ok. Sebenarnya anda tergolong di dalam wanita berwarna warni yang paling cantik dan lambat tua ok! Orang yang warna kulit dia macam ni, sebenarnya sangat beruntung sebab lambat kedut tau. Kulit tahan lasak, heavy duty dan susah rosak. Tapi pelik, ramai jugak yang mengejar nak jadi …

Blog, My Stories

Orang India dan Kekuatan Memori Mereka

Saya mengaku, penyakit pelupa yang saya ada sangat teruk. Mengganggu aktiviti harian, mood dan buatkan saya blur secara tiba-tiba. It’s more like dementia. Short term memory. Nyanyuk sebelum senja. Lama saya cari jalan untuk ubati penyakit lupa ni. Malu. Belum masuk 40an, baru beranak 4, penyakit pelupa saya lebih teruk dari mak yang beranak 9. …

Blog, Health Tips, Product Review

Nak Tahu Beza Kayu Manis Flores, Cassia dan Ceylon? Baca ni.

NAK TAHU PERBEZAAN KAYU MANIS FLORES, CASSIA DAN CEYLON? (#bukan post negatif) . Ramai yang tanya, apa perbezaan kayu manis flores, cassia dan kayu manis ceylon? . Sebenarnya, semua jenis kayu manis ada kegunaan sendiri. Tetapi yang hanya selamat dimakan dan dibuat minuman secara berterusan, setiap hari adalah kayu manis flores dan ceylon saja. . …

Blog, Health Tips

MANA YANG PENTING DAN IKUT ATURAN?

Antara daun harimau beranak, jamu aisyah dan kaedah rebusan suma, mana yang penting dulu diamalkan jika keguguran dan bersalin? Jawapannya:Selepas bersalin, badan kita masih bengkak, kembang, masuk angin dan fragile. Darah kotor perlu dikeluarkan secepat mungkin supaya tak mengganggu proses baikpulih si ibu. Sisters, Jawapannya adalah minum dulu air rebusan daun harimau beranak. Jika anda …