Cabaran Kurus Ramadhan 2017

CABARAN KURUS RAMADHAN 2017
.
.
“It always seem impossible until it’s done.”
Nelson Mandela
.
.
Nampak susah, tapi sebenarnya bila dah mula buat, jadi seronok dan tiap-tiap hari pun tak sabar tunggu sesi seterusnya.
.
.
Jadual senaman ni boleh diguna pakai sampai 30 hari ok?
Tengok jadual penuh pada slide ke-10.
.
.
Yang berubah hanya bilangan: PLANK dan SQUAT saja.
.
.
Yang lain tetap sama.
.
.
Lelaki dan perempuan sesuai dengan senaman ni.
.
.
Kita dah bagi jadual makan sahur dan berbuka juga.
Boleh selang selikan menu setiap hari.
.
.
Janganlah belasah air sejuk, air manis, dan kambing golek sekor waktu berbuka ok.
Buat penat badan je bersenam.
Peluh keluar waktu pagi, lemak berkumpul waktu malam. 🤧
.
.
PASTIKAN ANDA MINUM AIR KOSONG DENGAN BANYAK WAKTU SAHUR DAN MALAM.
.
.
Apa perlu anda buat sebelum mulakan senaman ni?
.
.
1. Kira berapa kalori harian diperlukan untuk kurus.
.
.
http://www.calculator.net/calorie-calculator.html
.
.
(Pilih Metric Units)
.
.
2. Download apps Calorie Counter – MyFitnessPal.
Kira kalori makanan yang anda makan. Tolong jangan jadi rasaksa sangat ok. Lepas dah habis berbuka, menyesal.
.
.
3. Sediakan tempat yang selesa untuk bersenam. Kalau anda ada anak kecik, ajak anak bersenam sekali.
.
.
Ada baby? Jadikan baby sebagai dumbell anda.
.
.
Usaha untuk jadikan sesi senaman ini seronok. 😉
.
.
4. Pakai baju yang sesuai untuk bersenam. Tolong jangan pakai kain batik ok? Sayang kain mak bagi, koyak rabak masa buat jumping jack.
.
.
5. MULAKAN SENAMAN DENGAN NIAT NAK SIHAT DAN PAKAI BAJU SAIZ S macam mak kiah sebelah rumah yang umur 80 tahun masih berkebaya nyonya.
.
.
6. Minum Puro Collagen untuk protein tambahan supaya perut kekal kenyang, lutut tak sakit dan otot tak susut bila berat badan hilang.
.
.
Ni antara list makanan yang menyihatkan sepanjang Ramadhan.
.
.
1. Kurma – tinggi potassium (64% lebih tinggi dari pisang) dan mempunyai gula ringkas yang mudah dihadam. Mempunyai Beta-D-glucan iaitu fiber mudah larut dan memberi rasa kenyang lama.
.
.
Contoh fiber mudah larut lain: Oat, kekacang, buah dan biji flaks.
.
.
2. Madu asli – tinggi antioksida, anti bakteria dan memberi tenaga berpanjangan.
.
.
3. Buah tin – tinggi kalsium, magnesium, zat besi dan potassium. Sumber fiber yang bagus dan berkesan mengawal kadar gula dalam darah (bagus untuk pesakit diabetes). Menyeimbangkan PH badan kerana buah tin bersifat alkali. Jika anda sembelit teruk, buah tin sangat bagus, dan sangat berkesan.
.
.
4. Ikan – Minyak ikan mengandungi EPA dan DHA yang sangat bagus untuk memperbaiki fungsi otak, tingkatkan kesihatan jantung dan redakan keradangan.
.
.
Contoh ikan tinggi khasiat dan minyak: Salmon, tilapia, cod, siakap, bawal.
.
.
5. Minyak zaitun – Mengandungi Omega 9 dan asid lemak. Berupaya meningkatkan kadar kolestrol baik (HDL) dan merendahkan kadar kolestrol jahat (LDL). Tinggi antioksida. Tambah saja ke dalam masakan yang baru dimasak.
.
.
Kalau nak senaman extra untuk bentukkan pinggul, pinggang, dada dan kaki, cepat join group FB:
.
.
Cantik Moden & Tradisional
.
.
Macam-macam senaman khas untuk orang perempuan ada, termasuk petua tradisional, moden dan cerita. 😘
.

.

Nak beli Puro Collagen? Klik link SINI.
.
-MASTURA RASHID-
Fiona the Herbalist

Pastikan anda tahu cara buat setiap jenis senaman.
Yang agak susah untuk dibuat waktu mula-mula adalah MOUNTAIN CLIMBER.
Squat sangat bagus untuk bulatkan punggung dan mantapkan peha.
Jumping jack bagus untuk kesihatan aktiviti jantung.

 

Pastikan anda tahu cara buat setiap jenis senaman. Plank sangat susah. Boleh menggigil-gigil badan. Tapi effective untuk bentukkan perut dan punggung. Lengan juga akan slim dan berotot. Superman ok, tak susah mana.

 

Pastikan anda tahu cara buat setiap jenis senaman.
Side leg raise kacang je. Angkat kaki kiri, angkat kaki kanan.
Sit up ok, tak susah mana. Tapi untuk permulaan, jangan paksa buat banyak.
Otot yang akan rasa sakit nanti adalah di perut dan leher.Pastikan anda tahu cara buat setiap jenis senaman.

 

Hari 1 – 3.
Hari yang anda akan rasa sangat penat.
Sebab badan baru nak mula bekerja, baru nak mula panas, keluarkan peluh.
Malam mesti pengsan cepat. 😉
Jangan paksa diri kalau badan tak mampu buat serentak.
NO BREAK IN BETWEEN maksudnya,
tiada rehat antara setiap senaman.
Tapi kalau tak mampu, rehat sekejap 15-20 saat ok?
Hari 4 – 5.
Hari ke 6 REHAT.
Minggu pertama adalah minggu badan nak sesuaikan diri dengan aktiviti baru anda. Jadi beri masa, dan keep on doing it!
Rehat betul-betul pada hari ke-6.
Tengok yang berbold merah tu, adalah perubahan bilangan squat dan plank.
Hari 7 – 8.
Hari ke 9 REHAT.
Minggu di mana badan dah mula berikan respon baik. Anda akan rasa lebih santai dan seronok sebab dah kurang rasa penat, rasa nak pitam atau muntah.
Teruskan minum Puro Collagen jika anda dah mula mengalami sakit lutut akibat beban badan berlebihan.
Jumping jack boleh memberi tekanan pada lutut. Skip jumping jack atau kurangkan bilangan.
Pesanan kita, kalau anda ada masalah rahim jatuh, tolong skip jumping jack. Sebab aktiiti ni akan buatkan anda terkencing-kencing.
Pastikan bahagian kewanitaan sihat sebelum mulakan apa saja senaman lompat.
Hari 10 – 12.
Seronok tak? Masih sakit lutut? Kurangkan jumping jack. Teruskan senaman lain.
TERUSKAN MISI KURUS!
Hari ke 13 REHAT.
Hari 14 – 15 seperti biasa.
Lagi 15 hari saja lagi.
Dan lihat jadual penuh plank dan squat.
Minggu ini, anda dah rasa senang untuk buat plank dan squat.
Ingat, tiada result datang bergolek tanpa usaha. 😉
Jadual penuh senaman 30 hari.
Ingat, yang berubah hanya bilangan SQUAT dan PLANK.
Menu sahur tinggi protein.
Jika tak sempat makan diet tinggi protein, gantikan dengan Puro Collagen. Cukup untuk keperluan protein harian.
Perut kurang lapar.
Otot tidak susut.
Badan kurang penat.
Sakit lutut bertambah pulih.
Ibu mengandung, menyusu, diet ni sangat bagus untuk kekalkan tenaga harian sepanjang ramadhan.
Menyusu akan buatkan perut lapar. Jadi banyakkan makan makanan tinggi protein.
Ingat, protein berupaya mengekalkan rasa kenyang lebih lama. Fiber pulak pilih fiber jenis larut seperti oat dan bijirin, supaya kekurangan air tak buatkan anda sembelit teruk.
Mengandung sembelit teruk ok.
Pastikan menu seimbang.
Cukup sayuran, daging/ikan, nasi atau roti dan buah-buahan.
Ibu mengandung, menyusu, jangan belasah makan macam rasaksa tak sedar diri ok. Nanti perut sakit, angin teruk naik sampai ke tekak.
Rehatkan diri waktu malam dengan green tea atau chamomile.
Chamomile bagus untuk relaks otak kita, dan beri signal tidur pada anggota badan lain.

 

 

 

Nak tanya sesuatu?