Wolverine Berjari Kayu Manis

Dah lama tinggal fb ads.

Tunggu cikgu Astiey Nurasiah datang rumah je nanti bulan 7 ni. Best coaching dengan dia. Kelakar, sempoi pastu yang best mudah kira bila kita ajak dia bermalam kat rumah kita. Kan as? 😝

Semalam try buat fb ads setelah sekian lama dah tinggal.
Convert terus ke website untuk post #kayumanisflores.

Alhamdulillah, sekarang kayu manis tinggal 2.8kg saja lagi.
Kalau 100g, cukup untuk 28 orang saja.
Siapa cepat, dia dapat.

Batch selepas ni tak pasti lagi ambik dari pokok mana. Pokok muda trang tang tang ke..pokok tua kerepot ke.

Usia pokok mempengaruhi ketebalan, kemanisan dan saiz batang kulit kayu manis ok.
Batch ke-4 ni la paling manis, paling wangi.

Untuk rumah pun belum tinggalkan lagi.
Habislah pasni kita masak guna kayu-kayu kering je. 😂
Mak dah pesan suruh tinggal untuk rumah banyak sikit, sebab nak dapat susah. Lambat. 2-3 bulan sekali.

Tunggu orang sanggup panjat gunung baru dapat.

Tu pun upah mahal jugak. Guna tenaga, makan masa. Dari bandar nak ke kaki gunung pun dah 14 jam perjalanan naik lori sewa. Dari kaki gunung panjat ke kampung pun 4 jam. Dari kampung, jungle trekking mencari kayu manis pulak 3 jam.

Batch baru kita ambik lepas raya haji.
Takut bila nak raya berdouble ni, masalah delay lagi teruk dari waktu nak ambik batch ke-4 baru ni.

Pengsan fiona kena tunggu lama dan ulang alik ke KLIA macam baru ni. Sempatla janggut serigala tumbuh dulu kat muka.

Gambar bawah serigala jadian. Wolverine kayu manis.

-fiona belum berjanggut-

Kayu manis ada kurus, ada nipis, ada gemuk, ada tebal. Ikut nasib dapat batch mana.
Humaira dengan kotak-kotak kayu manis batch ke-3 March baru ni.
“Tolonggg..wolverine tengah mengganas.”
“Cepat ambik kapak, kapak jari dia!”
Ada yang tanya, 50g banyak mana. Ni dia 50g.

Nak Tahu Beza Kayu Manis Flores, Cassia dan Ceylon? Baca ni.

NAK TAHU PERBEZAAN KAYU MANIS FLORES, CASSIA DAN CEYLON?
(#bukan post negatif)
.
Ramai yang tanya, apa perbezaan kayu manis flores, cassia dan kayu manis ceylon?
.
Sebenarnya, semua jenis kayu manis ada kegunaan sendiri. Tetapi yang hanya selamat dimakan dan dibuat minuman secara berterusan, setiap hari adalah kayu manis flores dan ceylon saja.
.
Jadi apa yang bezanya?
Okay boleh #baca di bawah.
.
REMINDER:
Sama-sama belajar perbezaan dan kegunaan kayu manis masing-masing. 😘.
.
ASAL USUL:
Ceylon: Sri Lanka dan Indonesia
.
Flores: Pergunungan kepulauan Flores, Indonesia
.
TEKSTUR:
Ceylon: Rapuh, nipis, mudah dihancurkan apabila digenggam. Bergulung halus.
.
Flores: Solid tapi mudah dipatahkan. Kulit kayu manis tidak licin dan bergulung kasar. Ketebalan ada sederhana, nipis seperti ceylon dan juga tebal, bergantung pada usia pokok di hutan (berbeza dengan cassia yang tebal dan susah dipatahkan)
.
WARNA:
Ceylon: Coklat cair
.
Flores: Coklat keperangan (berbeza dengan cassia coklat kehitaman)
.
RASA:
Ceylon: Manis tapi tiada rasa rempah atau pedas
.
Flores: Sangat manis dan rasa pedas berempah. Melekat manis di lidah dan mulut (berbeza dengan cassia yang pedas dan pahit)
.
BAU:
Ceylon: Yang mentah tiada bau. Bau yang sangat minimal jika digunakan dalam masakan.
.
Flores: Bau yang sangat wangi dan semerbak jika disimpan dalam tempat tertutup seperti laci atau botol (berbeza dengan cassia yang tiada bau atau bau seperti setanggi)
.
ORGANIK:
Ceylon: Ada organik dan bukan organik. Dikomersialkan
.
Flores: Disahkan organik (diuji di makmal). Diambil di hutan gunung yang perlukan pendakian 4 jam dan jungle trekking 3 jam untuk sampai ke kawasan kayu manis. Tidak dikomersialkan (berbeza dengan cassia yang dikomersialkan dan dieksport ke serata dunia)
.
KUALITI:
Ceylon: Bergantung pada tempat yang diambil
.
Flores: Bebas logam berat. Jauh dari kawasan kediaman, industri dan tumbuh secara liar di pergunungan (berbeza dengan cassia yang tinggi logam berat kerana kebanyakannya ditanam secara komersial dan tumbuh di kawasan penempatan manusia)
.
KEGUNAAN:
Ceylon: Perubatan dan minuman.
.
Flores: Perubatan (jamu, minuman herba), kecantikan (masker, lip scrub, sabun, syampu, anti-acne), masak dan minuman, kraftangan (cinnamon candle, wax tablet, essential oil), pemanis natural dan dijadikan gula, gula-gula dan kudapan organik oleh orang Flores.
.
Kayu manis Flores, apabila dimasak, baunya sangat harum. Terutama sekali bila ditumis dan dibuat roti.
.
Orang-orang Flores menjadikan kayu manis sebagai pembersih mulut kerana baunya yang wangi, menyegarkan menjadikan gigi bersih, gusi bebas jangkitan kuman.
.
Jadi, kedua-dua jenis ada fungsi dan manfaat sendiri.
Nak pastikan sendiri, kena beli kedua-dua jenis sekali, dan ikut mana yang anda lebih suka. Ikut juga keperluan sendiri.
.
Jika anda baker, suka masak kek dan roti, kayu manis flores pasti anda suka.
.
Jika anda tukang masak kenduri, ambil katering, jalankan bisnes makanan, kayu manis flores pasti membangkitkan rasa dan bau rempah masakan anda.
.
Suka buat cookies dan gula-gula organik sendiri?
Boleh cuba kayu manis flores. Tak perlukan pemanis tambahan jika mahukan gula-gula natural.
.
Suka buat essential oil dari herba dan rempah? Cuba kayu manis flores, anda mesti akan tidur lena kerana bau kayu manis ni jadi pelega stress dan menenangkan. Boleh masukkan oil juga di dalam infuser ditambah lemongrass essential oil sebagai penghalau nyamuk dan penenang yang baik pengganti lavender.
.
Suka buat pilis dan bahan mandian yang ada scrub? Kayu manis flores sangat wangi, dan sangat berguna untuk hilangkan angin kepala bila dibuat pilis. Serbuk kayu manis flores berupaya menanggalkan sel-sel mati. Oh ya, resipi pilis adalah dari buah pala dan kayu manis.
.
Jika anda mahu kayu manis yang tidak berapa manis, lembut rasa dan bau, boleh cuba kayu manis ceylon.
.
Cassia? Boleh cuba kurangkan penggunaan sikit demi sikit.
Bahaya untuk jangka masa panjang.
.
Kedua-dua jenis kayu manis flores dan ceylon memang mahal berkali ganda dari cassia,
.
Tapi ingat,
.
Kesihatan anda lebih mahal harganya. 😉
.
.
Nak cuba rasa kemanisan kayu manis flores? Klik SINI.
-MASTURA RASHID-
Kayu Manis Flores. Untuk 100g, bilangan stick berbeza, mengikut ketebalan dan panjang kayu manis yang dipotong.
Kayu manis flores berwarna coklat keperangan, disebabkan faktor tumbuh di atas gunung, dan tidak tercemar dengan bahan kimia atau unsur logam berat.
Kayu manis ceylon yang berwarna coklat cair. Tetapi tiada bau dan tidak berapa kuat rasa manis.

DETOX KULIT KEPALA, JADIKAN AKAR RAMBUT KUAT DAN RAMBUT TUMBUH SEMULA DENGAN CEPAT

DETOX KULIT KEPALA ELAKKAN LIANG RAMBUT TERSUMBAT DENGAN #KAYUMANISFLORES
.
.
Rutin harian kita bukan sekadar syampu dan sapu hair conditioner saja untuk bagi rambut sihat.
.
.
Pernah tengok tak kat salon ada orang steam rambut guna mesin macam kepala alien tu? Dulu waktu kecik, mak rajin sangat buat rambut guna bendalah tu.
.
.
Waktu fiona kecik jugak, mak suka test stail rambut kat kepala kita dulu. Pernah mak suruh aunty tu potong rambut kita pendek, buat ikal macam Lady Diana, habis buat, magic jadi rambut negro. Kerinting halus-halus.
.
.
Pergi sekolah, kawan ejek, ” Anak negro..anak negro!” Balik rumah nangis. Marah kenapa mak buatkan rambut negro.
.
.
Selamba je mak jawab,
.
.
“Tu rambut Diana la tu.”
.
.
Next week, tukar balik stail rambut. Entah berapa kali kepala jadi bahan eksperimen.
.
.
Ok tau tak, salon-salon guna produk yang ada bahan kimia yang sangat tinggi?
.
.
Nak kerinting rambut, ubat dia adoi pengsan bau stokin busuk.
.
.
Nak lurus rambut, kering rambut guna hair dryer dan hair straightener yang boleh rosakkan akar rambut perlahan-lahan.
.
.
Tu belum syampu yang dia guna kat kepala lagi.
.
.
Jadi, perasan tak, dari kecik sebenarnya kita dah kumpul bahan kimia sikit demi sikit di kulit kepala.
.
.
Tu la sebab kenapa rambut kita mudah rosak, putus, lambat tumbuh, berkelemumur, penuh sel kulit mati dan tersumbat. Belum termasuk lagi saki baki kaki kutu waktu kita kecik dulu.
.
.
Lepas bersalin, dengan perubahan hormon, lagi buatkan kulit kepala kita tambah teruk.
.
.
Lagi teruk rambut yang gugur segan nak tumbuh balik.
.
.
Jadilah kau Gollum dengan jayanya, sambil menyebut, “my precious..my precious…” malam-malam. Laki kat sebelah terketar-ketar ketakutan.
.
.
Dengan masker ni, kulit kepala akan dapat bernafas balik, dan akar rambut akan kembali sihat. Jadi cepatlah rambut baru tumbuh semula. Dengan penggunaan minyak rambut yang betul, rambut yang tumbuh akan jadi hitam dan cantik.
.
.
BAHAN:
.
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk kayumanis flores
2 sudu besar minyak zaitun
.
Dan
.
2 sudu besar cuka epal (optional) sebagai finishing
.
Minyak zaitun boleh beli yang pure dan organic kalau suka.
.
.
CARA:
.
Gaul 3 bahan pertama tadi sampai sebati.
Lepas dah mandi, boleh lumur atas kulit kepala, pakai shower cap atau tuala untuk balut kepala.
Biarkan semalaman atau min 20 min.
.
Cuci kepala macam biasa.
.
Lumur kulit kepala dengan cuka epal supaya kulit kepala maintain sihat. Tak perlu cuci. Biarla rambut busuk sekejap demi kesihatan kulit kepala sejagat.
.
.
ATURAN:
.
Buat sebagai rutin 3 kali seminggu.
Bagi kulit bernafas semula ok?
.
.
Oh ya, Suhaili Baharudin pun ada share petua baru untuk face, hand, body and hair di group Cantik Moden & Tradisional.

.
PS: Guna kayumanis flores yang organik dan bebas logam berat untuk kesan maksimum.
.
.
Good night! 

#masturarashid
#argonvalley

Baking soda, minyak zaitun, serbuk kayu manis flores, cuka delima (optional).

 

Boleh cuba cari minyak zaitun organic kalau suka dan mahukan kesan maksima.
Hanya RM9 di kedai arab. Mungkin harga dah naik sikit sekarang.
Campuran yang belum dikacau. Lepas dah kacau nanti dia akan sebati, jangan risau.
Dah siap dikacau dan sebati.